Verslag

Johan Maene (trainer beloften KVC Ichtegem)

‘In dienst van het eerste elftal’

ICHTEGEM. Het trainen van de beloften wordt door velen gezien als een ondankbare job. Maar niet door Johan Maene die er plezier in heeft als er van zijn ploeg spelers kunnen doorschuiven naar het fanionelftal.

“Johan Maene (56) woont in de Dr. Bruwierlaan in Ichtegem. Hij is een ex-beroepsmilitair die op 1 januari op pensioen ging. “Ikzelf heb altijd bij de jeugd van Eernegem gevoetbald tot de juniores. Daarna moest ik naar Duitsland waar ik ook gevoetbald heb. In 1983 kwam ik terug naar België en weer naar Eernegem. Daarna voetbalde ik onder ander bij Roksem, Zerkegem en Vladslo waar we kampioen speelden. Ik was toen zesendertig jaar. Nadien speelde ik nog vier jaar in Leke. Ik werd overtuigd door een collega van mijn vrouw. Op mijn veertigste ben ik dan definitief gestopt als speler. Trainen deed ik al van in 1984. Ik begon als trainer van de miniemen bij Eernegem, ging daarna in het jeugdbestuur en trainde er vervolgens de miniemen, knapen en scholieren. Daarna volgden de juniores in Oudenburg en de gewestelijke reserven en nu ben ik in Ichtegem aanbeland waar het me goed bevalt.”

‘Ik win ook graag’

“Voor het ogenblik train ik de twee reserveploegen: de gewestelijke en de bijzondere. Ik ga ook bijna altijd mee wanneer de ploegen moeten spelen. We trainen veel samen met het eerste elftal. Maar soms wordt er ook apart getraind in afspraak met de hoofdtrainer (Dirk Ilegems nvdr). Ik werk altijd in het belang van het eerste elftal. Ik weet dat ik geen beloften mag maken aan de spelers. We bekijken alles week per week, ik weet toch nooit helemaal zeker met wie ik zal moeten aantreden. Toen ik naar Ichtegem kwam, was het de bedoeling om jongeren door te schuiven die er klaar voor zijn. Ik vind dit een eer! Je mag niet uit eigenbelang handelen, hé. Pas op, ik win ook graag hé. Maar als trainer sta je nog altijd maar langs de kant. Je kunt bijsturen, maar je hebt het niet in de hand. Het zijn nog altijd de mensen op het veld die het moeten doen. Ik heb het naar mijn zin in Ichtegem. Anders zou ik het niet doen want dit slokt veel vrije tijd op.”